Przepisy

  • Tarta dyniowa

    Składniki:

    kruche ciasto:
    250 g mąki tortowej, 50 g cukru pudru, 125 g zimnego masła, 1  jajko, 2 łyżki mleka

    dyniowe nadzienie:

    500 g obranej dyni piżmowej, 500 ml mleka (3,2%), 200 g cukru, 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej, 2 duże jajka

    Sposób przygotowania:

    kruche ciasto:
    Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozmieszane jajko oraz mleko i zagniatamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. By ciasto nie straciło swojej kruchości, nie należy ugniatać go zbyt długo.

    Kulkę ciasta zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

    dyniowe nadzienie:

    Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem oraz wanilią. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie miękka, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Pozostawiamy do schłodzenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C.

    Dwa rozmieszane jajka mieszamy z chłodną masą dyniową i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy przez ok. 35-45 minut w temp. 160°C, aż masa stanie się sztywna (po dotknięciu sprężysta).

    Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

    adniki:

    kruche ciasto:
    250 g mąki tortowej, 50 g cukru pudru, 125 g zimnego masła, 1  jajko, 2 łyżki mleka

    dyniowe nadzienie:

    500 g obranej dyni piżmowej, 500 ml mleka (3,2%), 200 g cukru, 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej, 2 duże jajka

    Sposób przygotowania:

    kruche ciasto:
    Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozmieszane jajko oraz mleko i zagniatamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. By ciasto nie straciło swojej kruchości, nie należy ugniatać go zbyt długo.

    Kulkę ciasta zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

    dyniowe nadzienie:

    Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem oraz wanilią. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie miękka, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Pozostawiamy do schłodzenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C.

    Dwa rozmieszane jajka mieszamy z chłodną masą dyniową i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy przez ok. 35-45 minut w temp. 160°C, aż masa stanie się sztywna (po dotknięciu sprężysta).

    Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Prosty krem z dyni

    Składniki:

    1 kg dyni piżmowej, 1 cebula, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka startego imbiru, ok. 600 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Dynię umyć i usunąć pestki, a następnie obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, dodać imbir i cebulę i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć pokrojoną dynię, dodać szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Następnie zalać bulionem, zakrywając dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny, a gdy dynia stanie się miękka, zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.  Gdy zupa jest zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją, dodając większą ilość bulionu. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na patelni lub pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Zapiekanka z cukinią

    Składniki:

    4 duże ziemniaki, 1 cukinia, 1 duży pomidor, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 2 jajka, 100 ml mleka, bazylia, oregano, majeranek, 10 dag twardego sera żółtego.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w plasterki. Pomidora oraz cukinię pokroić w grube plastry. Przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przeciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną cukinię. Roztrzepać jajka i połączyć je z mlekiem następnie dodać zioła, sól i pieprz. Do posmarowanej oliwą formy przełożyć ziemniaki, cukinię oraz pokrojonego w plastry pomidora, posypać posiekaną natką i podlać serowo-jajeczną masą. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec przez ok. 30 min. w 180 ⁰C.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Puree

    Składniki:

    1 kg ziemniaków, sól, 1/2 – 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżki masła, posiekany koperek lub natka pietruszki.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, duże ziemniaki pokroić. Zalać wrzątkiem i wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości (ok. 20 min). Odlać wodę ziemniaki utłuc tłuczkiem perforowanym, dodać gorące mleko i masło, szybko wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać suto posiekaną zieleniną. Natychmiast podawać jako dodatek do potraw.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Ziemniaki zapiekane z rozmarynem

    Składniki:

    5 dużych ziemniaków, główka czosnku, rozmaryn (najlepiej świeży), oliwa/olej, sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obrać, lekko podgotować. Po ostudzeniu pokroić w ćwiartki. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą/olejem. Do ziemniaków wycisnąć ząbek czosnku. Resztę czosnku obranego i grubo pokrojonego ułożyć razem z ziemniakami do naczynia, posypać rozmarynem, posolić i popieprzyć do smaku. Piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Sałatka ziemniaczana

    Składniki:

    3 – 4 średnie ziemniaki, 30 dag wędzonego łososia, mały słoiczek kaparów, rukola, majonez, jogurt naturalny, cytryna, natka pietruszki.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki podgotować w mundurkach, obrać, pokroić w ćwiartki lekko przyrumienić na patelni. Pokroić łososia i lekko skropić sokiem z cytryny. Dołożyć rukolę i kapary. Na koniec polać sosem majonezowym i posypać posiekaną pietruszką.

    Sos: Dwie łyżki majonezu pomieszać z małym jogurtem naturalnym, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny. Dodać soli i pieprzu do smaku.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Pierożki z nadzieniem ziemniaczanym

    Składniki:

    ½ kg mąki pszennej, ½ łyżki kurkumy, ½ łyżki soli, 2 łyżki masła, 5 jajek, szklanka wody, ¼ kg ziemniaków, garść orzechów pinii, 15 dag sera ricotta, sól, pieprz, łyżka namoczonego szafranu, cebula.

    Sposób przygotowania:

    Z mąki, kurkumy, ½ łyżki masła zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję.    Rozwałkować je na ok. 1 mm. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażone i zmielone orzechy pinii, ser ricotta, łyżkę wywaru  z szafranu oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę. Masę wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć masę na rozwałkowane ciasto i kleimy pierożki. Gotujemy do wypłynięcia.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Kartoflanka z łososiem

    Składniki:

    ¼ kg łososia, 1½ litra bulionu mięsnego, 80 dag ziemniaków, 200 ml śmietany 30%, 2 cebule pokrojone w kostkę, 5 dag masła, sól, pieprz, koperek.

    Sposób przygotowania:

    Łososia przyprawić solą i usmażyć solą. Z bulionu i z ziemniaków ugotować wywar aż do miękkości ziemniaków, dodać cebulę podsmażoną na maśle. Cały wywar zblendować na aksamitną konsystencję. Postawić ponownie na kuchni i zagotować, dodając śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z usmażonym łososiem i świeżo pociętym koprem.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Placuszki ziemniaczane rösti

    Składniki:

    1 kg ziemniaków, 10 dag marchwi, 1 cebula pokrojona w kostkę, 10 dag pietruszki (korzeń), 100 ml soku malinowego, 3 jajka, sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z marchewką i pietruszką, dodać cebulkę i resztę składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i smażyć małe placuszki na wolnym ogniu.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Sałatka ziemniaczana z ziarnami

    Składniki:

    ¾ kg ziemniaków, 1 cebula czerwona, 25 ml octu winnego, łyżka oliwy  z oliwek, ząbek czosnku, 5 dag orzechów włoskich, 5 dag ziaren słonecznika, 5 dag ziaren dyni, sól, pieprz, cukier, nać pietruszki do posypania.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni. Z octu, przeciśniętego czosnku, oliwy, soli, pieprzu i cukru zrobić delikatny winegret. Do zimnych ziemniaków, dodać pokrojoną w piórka cebulę i uprażone na suchej patelni ziarna i orzechy. Wszystko zalać sosem i delikatnie wymieszać.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Ziemniaki pieczone w sreberku

    Składniki:

    10 szt. ziemniaków, 5 ząbków czosnku, pęczek koperku, 20 dag masła, 20 dag serka wiejskiego, sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki umyć dokładnie, położyć po dwie sztuki na folii aluminiowej, dodać kawałek masła, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Posypać solą i pieprzem. Całość owinąć w folię i upiec w piekarniku w temperaturze 170 C do miękkości. Podawać polane serkiem wiejskim.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Tarta ziemniaczana z boczkiem

    Składniki:

    2 kg ziemniaków,  1 litr śmietany 30%, 3 jajka,  gałka muszkatołowa,  sól,  pieprz,  ½ kg boczku pokrojonego w kostkę.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.  Plastry wymieszać  ze śmietaną,  jajkami,  boczkiem i przyprawami. Blachę wyłożyć  pergaminem, wyłożyć masę, przygniatając ją dłonią. Przykryć pergaminem, piec      ok.  1h w temp.  160 C.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Letnia zupa z ziemniaków i pora

    Składniki:

    1 kg ziemniaków, 1 por, 1 cebula, 10 dag masła, 150 ml mleka, 2 litry bulionu warzywnego, 100 ml śmietany 18%, pęczek koperku, sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone    w kostkę ziemniaki i białą cześć z pora i przez chwilę smażyć. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Wywar odcedzić a warzywa zblendować, dodając mleko, jeśli nasza zupa jest zbyt gęsta dodać wcześniej odcedzonego wywaru. Zupę przyprawić pieprzem i solą, podawać ze śmietaną i świeżym koprem.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …
  • Kugiel z ziemniaków

    Składniki:

    2 kg ziemniaków, 1 cebula, ½ kg mąki pszennej, ½ kg żeberka wieprzowego, 30 dag mięsa wieprzowego gulaszowego, smalec lub boczek, sól, pieprz, majeranek.

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, zasypać z wierzchu mąką, aby ciasto nie czerniało. Żeberko i gulasz obsmażyć na rumiany kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przyprawić. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną smalcem lub wyłożoną surowym boczkiem. Piec w temperaturze 160 C przez 75-85 minut.

    Smacznego!
    ZOBACZ CAŁY PRZEPIS …